Guia de fauna aquàtica

Tortuga d'orelles vermelles - Trachemys scripta elegans

IDENTIFICACIÓ

T__scripta_elegans_1.jpg

Aquesta tortuga té una mida mitjana-gran, la closca sol superar els 20cm de longitud. A diferència de les tortugues autòctones, el perímetre de la closca és més arrodonit. La coloració de fons dels adults és bàsicament verda i en alguns casos bruna o bru-verdosa. Al cap, a la cua i a les extremitats presenta unes línies grogues. El plastró (regió ventral de la closca) és de color groc amb taques fosques. Trachemys scripta elegans presenta una àmplia línia taronja o vermellosa darrera cada ull, sent el caràcter més destacat per identificar l'espècie.

HÀBITAT

La trobem en qualsevol tipus de medi aquàtic on s'hagi aclimatat després d'haver estat introduïda, d'estanys i parcs urbans a llacs i aiguamolls.

DISTRIBUCIÓ MUNDIAL

És originaria de Mèxic i Estats Units, però manté poblacions reproductores al nostre territori i també a altres parts del món com sud de Florida, Califòrnia, Nova York, Sud-Àfrica, Illes Reunió, Bahrein, França, Itàlia o la Península Ibèrica.

DISTRIBUCIÓ A CATALUNYA

A tot arreu.

CONSERVACIÓ

El comerç a gran d'escala del que ha estat objecte aquesta espècie i la poca sensibilitat de molts propietaris que se n'han desfet deixant-les al medi natural, ha produït una gran dispersió d'aquesta tortuga als nostres ecosistemes aquàtics on els seus impactes negatius són múltiples. Les interaccions amb les tortugues autòctones (de rierol i d'estany) no s'han estudiat a fons, però sembla ser que les desplaça a zones d'insolació menys adequades, ja que és molt millor competidora. A més, produeix alteracions sobre l'hàbitat, alterant l'estructura de la vegetació i l'abundància relativa de les espècies autòctones. També depreda sobre una gran quantitat d'espècies de fauna, des d'invertebrats a petits vertebrats, podent alterar l'equilibri que aquestes mantenen en l'ecosistema. A més, podria contribuir a l'expansió de malalties i paràsits que afectessin la fauna autòctona.

Taxonomia
GrupRèptils
OrígenEspècie exòtica invasora
Entrar observació

Galeria