Guia de fauna aquàtica

Serp d’aigua - Natrix maura

Identificació

Serp de mida habitualment petita (menor de 70cm). Presenta el cap ben definit, amb els ulls grans de pupil·la rodona, amb un dibuix en forma de "V" a la part posterior del cap i les labials de color més clar. El disseny a la part dorsal sol ser força variable, generalment de color de fons marró clar o fosc, ataronjat o grisenc, amb taques alternants més fosques en zig-zag i de vegades amb taques més clares al costat en forma d'ocels. El ventre és groguenc o ataronjat, amb taques negres distribuïdes de forma irregular.

Hàbitat

Aquesta espècie és abundant als ecosistemes aquàtic mediterranis però penetra àmpliament a l'estatge eurosiberià. En general sol ser més abundant en zones de climatologia mediterrània suau o temperada, a altituds per sota dels 1200m. La trobem a qualsevol tipus de medi aquàtic, des de rius cabalosos fins a basses artificials de regs, passant per rierols, fonts, safareigs... i inclús a punts d'aigües temporals.

Distribució mundial

Nord-oest d'Àfrica, península Ibèrica, major part de França, nord-oest d'Itàlia, oest de Suïssa i les illes de Sardenya, Mallorca i Menorca.

Distribució als països Catalans

Pràcticament a tot el territori, excepte les zones d'alta muntanya per sobre els 1500m i a les Pitiüses.

Conservació

No presenta una problemàtica rellevant i sol ser abundant arreu de la seva àrea de distribució excepte algunes davallades locals com al Delta de l'Ebre. Tot i així sofreix la problemàtica general dels ecosistemes aquàtics, com la dessecació o transformació d'aiguamolls i zones humides, pèrdua de basses i punts d'aigua descoberts accessibles i amb vegetació, la contaminació agrícola i industrial, entre d'altres.

Taxonomia
GrupRèptils
OrígenEspècie autòctona
Estat de conservació
Global (UICN Red List)Preocupació menor (LC)
Entrar observació