Guia de fauna aquàtica

Tortuga de riu americana - Trachemys scripta

Identificació

Aquesta tortuga té una mida mitjana-gran, la closca sol superar els 20cm de longitud. A diferència de les tortugues autòctones, el perímetre de la closca és més arrodonit. La coloració de fons dels adults és bàsicament verda i en alguns casos bruna o bru-verdosa. Al cap, a la cua i a les extremitats presenta unes línies grogues. El plastró (regió ventral de la closca) és de color groc amb taques fosques. Dins d'aquesta mateixa espècie trobem dues subespècies: Trachemys scripta elegans (Tortuga de temples roges), que presenta una àmplia línia taronja o vermellosa darrera cada ull, i Trachemys scripta scripta (Tortuga de temples grogues) que presenta aquestes línies postoculars de color groc.

Hàbitat

La trobem en qualsevol tipus de medi aquàtic on s'hagi aclimatat després d'haver estat introduïda, d'estanys i parcs urbans a llacs i aiguamolls.

Distribució mundial

És originaria de Mèxic i Estats Units, però manté poblacions reproductores al nostre territori i també a altres parts del món com sud de Florida, Califòrnia, Nova York, Sud-Àfrica, Illes Reunió, Bahrein, França, Itàlia o la Península Ibèrica.

Distribució als països Catalans

És present al País Valencià, a les Balears i a Catalunya.

Conservació

El comerç a gran d'escala del que ha estat objecte aquesta espècie i la poca sensibilitat de molts propietaris que se n'han desfet deixant-les al medi natural, ha produït una gran dispersió d'aquesta tortuga als nostres ecosistemes aquàtics on els seus impactes negatius són múltiples. Les interaccions amb les tortugues autòctones (de rierol i d'estany) no s'han estudiat a fons, però sembla ser que les desplaça a zones d'insolació menys adequades, ja que és molt millor competidora. A més, produeix alteracions sobre l'hàbitat, alterant l'estructura de la vegetació i l'abundància relativa de les espècies autòctones. També depreda sobre una gran quantitat d'espècies de fauna, des d'invertebrats a petits vertebrats, podent alterar l'equilibri que aquestes mantenen en l'ecosistema. A més, podria contribuir a l'expansió de malalties i paràsits que afectessin la fauna autòctona.

Taxonomia
GrupRèptils
OrígenEspècie exòtica invasora
Estat de conservació
Global (UICN Red List)Preocupació menor (LC)
Entrar observació