Guia de fauna aquàtica

Tòtil - Alytes obstetricans

ADULTS

IDENTIFICACIÓ

26419219376_74b4cff3c0_o.jpg

Gripau petit, d’uns 4-6 cm aproximadament de longitud, d'aspecte rabassut, amb el cap ample i el musell arrodonit.

La pupil·la és vertical i l'iris és daurat i puntejat negre. El timpà és ben visible i més petit que l'ull.

La coloració dorsal és grisenca, marró o crema, amb taques de fons més fosques. A la part  lateral s'estén una filera de berrugues normalment ataronjades

Potes anteriors curtes i membranes entre els dits gairebé absents.

HÀBITAT

Es troba en una gran diversitat d'hàbitats, fins i tot en zones urbanes. Prefereix zones obertes, però també viu en terreny forestal amb humitat considerable.

COMPORTAMENT

Nocturn i d'hàbits terrestres. Solen enterrar-se o amagar-se sota lloses o troncs en descomposició. El cant és un xiulet que recorda molt al del xot, però més curt.

CAPGROSSOS

IDENTIFICACIÓ

DSC03100.JPG

De mida mitjana, d'uns 7 cm. Presenten el musell arrodonit i la cua és musculada amb nombrosos puntets foscos i no acaba en punta.

Coloració molt variable,des d'un color molt fosc a tonalitats grisenques. 

HÀBITAT  

Petits rierols amb tolles i altres petites masses d’aigua com fonts o basses. En el Pirineu també es pot trobar en estanys.

COMPORTAMENT

Acostuma a trobar-se al fons de la massa d’aigua.

POSTA

Posta_Alytes__2_.jpg

La posta acostuma a ser d'uns 40 ous aproximadament. Els mascles són els encarregats de portar-los en les seves potes posteriors i protegir-los fins la seva eclosió.

Coloració dels ous variable.

DISTRIBUCIÓ I CALENDARI FENOLÒGIC

distr_1.png

feno_1.png

Taxonomia
GrupAmfibis
OrígenEspècie autòctona
Estat de conservació
Global (UICN Red List)Preocupació menor (LC)
Entrar observació

Galeria