Guia de fauna aquàtica

Salamandra - Salamandra salamandra

ADULTS

IDENTIFICACIÓ

IMG_9407g.jpg

El més comú dels urodels, és de mida mitjana o gran que pot arribar fins als 22 cm de longitud.

De constitució robusta i força arrodonida, sense cresta dorsal. Te una cua cilíndrica, un cap ample i no presenta membranes entre els dits.

De coloració inconfusible, te la pell de color negre brillant amb taques grogues. Presenta unes glàndules paròtides darrere els ulls, per les quals excreta una sustància irritant quant es sent amenaçada.

HÀBITAT

Espècie típicament forestal, normalment associada a boscos caducifolis (rouredes, fagedes...). Té predilecció per ambients amb una elevada humitat com rius i rieres ombrívoles.

COMPORTAMENT

Bàsicament nocturna i terrestre, la seva activitat s’accentua després d’una pluja; llavors és fàcil veure-les creuant pistes forestals.

LARVES

IDENTIFICACIÓ

IMG_9127g.jpg

Generalmenr poden arribar fins als 6 cm de longitud. De coloració marró-grisenca i sense una cresta dorsal desenvolupada. Al més característic per la seva correcta identificació són els petits punts blancs que presenta a la base de les extremitats.

HÀBITAT  

Basses, fonts, torrents o rieres ombrívoles i oxigenades.

COMPORTAMENT

Resten immòbils al fons. Si es veuen amenaçades, s’amaguen ràpidament entre la vegetació

POSTA

En general, és una espècie ovovivípara, en la qual les femelles donen a llum larves semidesenvolupades a l'aigua. Algunes subespècies són vivípares i donen a llum en terra entre 2 i 8 cries totalment metamorfosejades. Els parts tenen lloc a partir de la tardor i fins a finals de la primavera depenent de la geografia i el clima. Les larves triguen entre 2 i 6 mesos en desenvolupar-se.

DISTRIBUCIÓ I CALENDARI FENOLÒGIC

distr_1.png

fenologia_1.png

Més informació al web www.soccatherp.org

Taxonomia
GrupAmfibis
OrígenEspècie autòctona
Estat de conservació
Global (UICN Red List)Preocupació menor (LC)
Entrar observació

Galeria