Guia de fauna aquàtica

Tortuga de rierol - Mauremys leprosa

IDENTIFICACIÓ

P1030211_1.JPG

Tortuga que pot arribar als 23cm de longitud màxima. Presenta la cuirassa lleugerament aplanada dorsiventralment, allargada i més ampla en l'extrem posterior. Sol presentar una coloració olivàcia, amb el plastró (regió ventral de la closca) de color groc-crema o groc-verdós, generalment amb taques fosques. A les extremitats i als laterals del cap, sobretot al coll, tenen una sèrie d'estries groguenques o ataronjades.

mAUREMYS_LEPROSA_1.JPG

HÀBITAT

Les poblacions es concentren per sota els 600m, en masses d'aigua mediterrànies, de torrents a llacunes, i també en canals.

COMPORTAMENT

Com totes les tortugues d'aigua dolça, aprofita qualsevol superfície per assolellar-se. En sentir-se amenaçada es llança a l'aigua i es capbussa per refugiar-s'hi ràpidament.

DISTRIBUCIÓ MUNDIAL

Per la península Ibèrica i el nord d'Àfrica, amb algunes cites sense confirmar al sud de Mauritània, Níger i Mali.

DISTRIBUCIÓ A CATALUNYA

A Catalunya i al País Valencià té una àmplia distribució, però en poblacions majoritàriament petites i fragmentades. Falta a gran part del sector pirinenc i es rarifica en algunes àrees del País Valencià, com les comarques més meridionals. Fins fa poc era absent a les Balears però recentment s'ha establert alguna petita població a Mallorca.

DIS.png

FEN.png

CONSERVACIÓ

Sembla tolerar aigües contaminades i fins i tot manté poblacions en àrees en forta pressió humana, però la introducció de fauna exòtica, com grans peixos depredadors o cranc vermells, i anàtids domèstics, podrien actuar com a limitadors poblacionals, ja que poden ser potencials depredadors de nounats. També les tortugues americanes, que provoquen com a mínim situacions de competència.

Taxonomia
GrupRèptils
OrígenEspècie autòctona
Estat de conservació
Global (UICN Red List)Vulnerable (VU)
Entrar observació

Galeria